CTIF v letech 1982 - 1992

15.01.2013 09:47

Tento seriál vzniká po pozdních večerech zpravidla několik dní po konečném termínu od šéfa redakce, takže slibům, že se už tentokrát jedná opravdu o poslední díl o historii CTIF, věřit příliš nelze. Kniha 100 let CTIF, podle které seriál také vzniká, si zaslouží, aby i hasiči v Česku poznali, jak se v CTIF tvořily hasičské dějiny. Poslední část knihy (roky 1982 – 2000) k 100. výročí CTIF zpracoval generální hasičský inspektor v Dánsku Gunnar Haurum, prezident CTIF v letech 1989 až 1997. České hasičské srdcaře potěší, že se zde mluví o Československu.

Ctif JAKO GARANT ODBORNÝCH OBLASTÍ

Ve švýcarském Bernu v roce 1982 pod vedením Roberta Dollingera se CTIF začalo zaobírat otázkami vyhodnocování práce CTIF a zpracování dokumentace CTIF. V tomto roce vzniká iniciativa Japonska pro vznik celosvětové asociace dobrovolných hasičů. CTIF ale tuto iniciativu odmítá s tím, že hlavní a celosvětovou organizací všech hasičů je CTIF. O rok později, v roce 1983 vzniká pod vedením generálního sekretáře Tokudy z Japonska FWVFA, Celosvětová organizace dobrovolných hasičů. Přes své snahy o dialog odmítá prezident CTIF Dollinger spolupráci, protože je přesvědčen, že hlavní organizací hasičů je CTIF.

Permanentní rada (dnešní výkonný výbor) konstatuje při svém zasedání v Drážďanech v roce 1984 zhoršující se aktivitu členů: pouze polovina členů se aktivně zapojuje do spolupráce a práce v komisích. Zásadním bodem k projednání bylo zpracování technické dokumentace CTIF. Jedny z prvních dokumentů CTIF byly Zásady prevence pro výstavnictví a divadla. V roce 1985 se konala VIII. Mezinárodní hasičská soutěž, IV. Sportovní soutěž a V. Soutěž mládež s více než 1600 účastníky z 18 zemí v rakouském Vöcklabrücku.

O rok později vstupuje do CTIF Řecko a vzniká pracovní skupina „Lesní požáry“. Je čím dál tím víc jasné, že se CTIF bude zabývat otázkami prevence. Výkonný výbor zahájil v roce 1987 spolupráci s EUROFEU, Evropským společenstvím výrobců hasičské techniky.

HAVLÍČKŮV BROD 1987

Podruhé od roku 1973 CTIF významně vstupuje do dejin českého hasičstva: Havlíčkův Brod hostí v roce 1987 VI. Mezinárodní soutěž mladých hasičů s 312 účastníky z 15 zemí celého světa.

VELTER CUP = HASIČSKÝ DAVIS CUP

V roce 1987 zahajuje spolupráci s CTIF firma Manfred Vetter z Rakouska, který v roce 1989 nechá zhotovit stříbrný putovní pohár pro mladé hasiče známý jako „Vetter-Cup“, který bude udělen nejlepšímu družstvu mládeže spolu s peněžitou částkou. Pro mladé hasiče představuje Vetter-Cup metu blízkou Davis Cupu v tenise, ale nebylo na ni třeba čekat desítky let, po ostravském úspěchu v roce 2009 ji mladí hasiči z Chlumce obhájili znova ve Varaždinu, takže od roku 2009 prakticky neopustil českou půdu.

Éra prezidenta Dollingera končí rokem 1989, kdy je do funkce zvolen Gunnar Haurum. Haurum zahajuje spolupráci CTIF s UNDRO (Záchranářská organizace při OSN, United Nations Disaster Relief Organisation) se sídlem v Ženevě. CTIF stanovuje program své práce v pravidelných intervalech, jak je známe dnes. V témže roce CTIF navazuje kontakt s FWVFA pod vedením Tokudy z Japonska. Ze zasedání výkonného výboru v roce 1991 se CTIF zavazuje zpracovat podrobnější informace o práci orgsnizací sdružených pod CTIF. Politické změny ve východní Evropě vedou CTIF k uznání zemí, které jsou uznány OSN, za řádné členy.

Použité zdroje: 100 Jahre CTIF, 1900 – 2000, str. 71 - 87, vydáno v roce 2000 CTIF. Fotografie použity ze soukromého archívu pana Gunnara Hauruma, Dr. Alfreda Zeilmayera (generální sekretář CTIF v letech 1997 – 2004) a pana Dietera Farrenkopfa, Adolfa Schinnerla (předseda Komise Historie a předseda pracovní skupiny Historie při Komisi Historie CTIF), autor: Markéta Stržínková

Zpět