Alarm revue 6 - SDH Dolní Branná

14.01.2013 15:57

SDH Dolní Branná

Historie je tak složitá a zamotaná, jak si ji lidé sami a často bez jakékoli zlé vůle udělají. Když ti, kteří po staletí žili na uzemí obce Dolní Branná, museli po konci 2. světové války odejít, začala Branná žít jakoby novým životem s novými lidmi. Ale když hrozí požár, je jedno, jestli hoří česká, nebo německá střecha a jakým jazykem se domlouvají ti, kteří přispěchali hasit. Tohle v Dolní Branné pochopili.

HEINRICHSDORF

Historické zmínky o Dolní Branné se dají vysledovat až do roku 1352. Německy bývala nazývána Heinrichsdorf, později Hennersdorf. Od 17. století vlastnil obec rod Harrachů, který ji získal od slavného vojevůdce a válečníka Albrechta z Valdštejna. Ale jak se zpívá ve slavné písni Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, který v Dolní Branné chodil před válkou do školy: „I kytka pozná, že bitva hrozná životu nesvědčí...“ A život, to je především kontinuita, návaznost generací. V Dolní Branné to trvalo šedesát let, než byla kontinuita s předválečnými roky obnovena.

NALEZENÁ HISTORIE

V tiskové zprávě „130 let SDH Dolní Branná“ z roku 2010 můžeme číst následující zajímavou poznámku: „Na úvod je třeba vysvětlit malý paradox, proč jsme před pěti lety slavili 60 let našeho sdružení a letos již 130 let. V roce 2005 se jednalo o poválečné obnovení našeho sdružení. Rozhodli jsme se však vrátit k úplným prapočátkům historie sboru. Tím je rok 1880.“ Stopy předválečné historie jsou uchovány v německy psaných kronikách, uložených v hasičské zbrojnici. Vývoj od roku 1945 je ale ještě v živé paměti. Ustavující schůze „současného“ hasičského sboru byla 26. července 1946 za účasti třiatřiceti občanů v hostinci  Františka Nováka. V říjnu téhož roku se konala první Valná hromada členů a ustaven 19ti členný výbor sboru.

SPOLKOVÝ ŽIVOT

Pro nové obyvatele Dolní Branné byla spolková činnost spojena se zřízením hasičského sboru a s jeho aktivitou při pořádání schůzí a tanečních zábav způsobem, jak vytvořit komunitu obce, jak navázat přátelství a získat vzájemnou důvěru. Už v roce 1948 byla Dolní Branná pořadatelem okresního sjezdu hasičských jednot vrchlabska. Na sportovním hřišti byl tehdy také uskutečněn den mládeže.

Jména aktivních činovníků jsou dosud s uznáním připomínána. V této souvislosti musíme jmenovat občany Františka Kučeru, Jana Vaníčka, Bedřicha Heltu, Vilibalda Kučeru, Josefa Piskače, Vojtěcha Davida, Miloslava Nováka, Jana Holubce, Františka Fišeru, Oldřicha Jirsu, Josefa Dědečka, Václava Nyče a velmi aktivní členku a samaritánku Annu Zichovou. Pozdější historii sboru od roku 1965 zpracoval pan Josef Fišera.

Život obce a hasičského sboru byl vždy úzce provázán. Napsat, že spolupráce s obcí je dobrá, není vůbec frází. Hasiči spolupracují na organizaci zábav, plesů, dětského dne. Naopak obec například půjčuje mikrobus, kterým je na závody dopravováno početné družstvo mladých.  

HASIČSKÝ SPORT

Hasičský sport má v Dolní Branné silnou tradici. V roce 1954 byl v obci uspořádán první ročník zimní soutěže družstev – lyžařské závody požárních hlídek. Soutěž se konala dvacet let a družstvo Dolní Branné se pravidelně umísťovalo v čele. Dobré výsledky byly i díky spolupráci s místní tělovýchovnou jednotou, nezahálela ani mládež. Připomenout je možné soutěže a vynikající umístění v Hostinném, Náchodě nebo Rokytnici. V roce 1998 vznikl nový oddíl mládeže, který se pravidelně zúčastňoval okresních soutěží Plamen. Družstvo pod vedením Ladislava Jírů a Martina Nožičky dosahovalo předních umístění. Někteří členové oddílu později doplnili zásahovou jednotku dospělých. Úbytek dětí se bohužel projevil i zde a roku 2005 byla práce oddílu přerušena. Ovšem už v roce 2010 se mladí pod vedením Jany Petříkové opět zúčastnili podzimní části celostátní hry Plamen. V současnosti na závody jezdí již 32 dětí.

JPO V

Členská základna v roce 2012 čítá při cca 1000 obyvatelích Dolní Branné 194 aktivních a 6 čestných členů. Na soutěže jsou vysílány 1-2 družstva mužů i žen. Výjezdová jednotka má 19 členů a je v plánu plošného pokrytí území Královéhradeckého kraje jednotkami požární ochrany zařazena jako JPO V. Mezi její činnosti patří hašení požárů, technická podpora a prevence. Členové samozřejmě zasahovali i při povodních. Ve Frýdlantu pracovalo po dobu 5ti dnů 10 členů sdružení a při povodni v Ostrově nad Ohří zorganizovali i finanční sbírku. Jak se ale při té příležitosti mohli na vlastní oči přesvědčit, distribuce darů materiální pomoci nebyla v postižených oblastech vůbec ideální.

Do práce sboru patří i provádění pravidelných preventivních prohlídek v soukromých domech a státních nebo družstevních objektech v obci. Výsledkem dobré prevence je, že za uplynulou dobu byly v Branné jen 3 větší požáry stodol a jedné usedlosti způsobené bleskem.

TECHNIKA

Chloubou SDH bývá jejich vybavení a technika. Výstavba nové hasičské stanice v Dolní Branné byla zahájena 4. dubna 1951 a v tomtéž roce také byla uvedena do provozu. Vybavení pochopitelně prošlo změnami. Historický vůz AUDI z roku 1949 byl nahrazen vozidlem TATRA 805 „Kačena“ a později skříňovým vozidlem AVIA a cisternou RTH 706. Oba tyto vozy slouží k zásahům i v současnosti. I motorové stříkačky byly postupně vylepšovány. Od historické stříkačky DKW 6 přes PS 8 až po dnes používané stříkačky PS 12. Historická stříkačka DKW 600 byla citlivě zrenovována, stejně jako velmi cenná stříkačka na podvozku AUDI – DKW. Jedná se o jeden z mála dochovaných strojů tohoto typu v České republice. Generální opravou a modernizací prošla i skříňová AVIA. Její nový lak září, jako by čerstvě přijela z továrny.

Se sborem a jeho aktivitami je možné se seznámit na webu https://www.sdhdolnibranna.estranky.cz/. Za pozornost stojí i pěkné CD s výběrem historických fotografií, připravené ke 130. výročí SDH.

Z materiálů SDH Dolní Branná zpracoval Richard Kliment.

        

Chcete o dolnobranských hasičích vědět víc? Navštivte jejich webové stránky: www.sdhdolnibranna.estranky.cz

Zpět