Alarm revue 6/2 - SDH Žďár nad Sázavou 2

14.01.2013 16:00

„Viribus unitis!“

To v českém překladu znamená: Společnými silami! Tímto heslem císaře Františka Josefa začíná text „První zpráva sboru dobrovolných hasičů v zámku Žďáře“ z roku 1888. Žďárští se v něm tehdy obraceli za prvními dvěma lety existence sboru. My si nyní můžeme přiblížit jeho stodvacetišestiletou historii.

Není mnoho sborů, které se mohou pochlubit „šlechtickým původem“. U zrodu sboru Žďár 2 - Zámek totiž byla jako zakládající členka hraběnka Clotilda Clam Gallasová. Po roce 1989 byla kontinuita opět navázána, když byl zámek vrácen původním majitelům, rodině Kinských. MVDr. Radoslav Kinský je k hasičům vstřícný a nechal je užívat prostory v zámku jen za symbolické nájemné. V roce 1996 byl jmenován „čestným členem sboru“. Ostatně, co je lepšího, než mít v domě hasiče. Začátkem minulého století hořelo v okolí poměrně často a stejně často dostávali hasiči peněžité prémie od pojišťoven za úspěšný zásah, kterým zabránili větším škodám.

ŽIVOT NA ZÁMKU

Založení sboru bylo dáno usnesením obecní rady z 25. července 1886. Prvním starostou byl lesmistr Havránek a náčelníkem c.k. vládní rada dr. Filip Veselský. Základy prostorů ve kterých sbor sídlí, byly získány roku 1907. Tehdy tu ovšem stály jenom kolny. K dnešnímu velkorysému řešení přispěl svým rozhodnutím v roce 1986 vedoucí tajemník OV KSČ Jindřich Matyáš. Na jeho příkaz získali hasiči na zámku prostory po skladu zeleniny. V současnosti disponují kromě klasického zázemí i pěkným konferenčním sálem s kapacitou 100 osob, malým muzeem a samostatným prostorem pro mládež. Zámek má své výhody, ale i omezení. Nesplnitelným snem tak nejspíš zůstane jedna veliká prostorná garáž, namísto současného stavu, kdy je technika umístěna na různých vlastně provizorních stanovištích.

Nové zařízení bylo slavnostně otevřeno 14. 12. 1989. Při jeho budování odpracovali členové sboru 12000 brigádnických hodin. Ale podařilo se a jejich práci mohl při své návštěvě ocenit například představitel vedení mládeže mezinárodní hasičské organizace CTIF pan Weisgeber, v roce 1992 president CTIF pan Hárum z Dánska, předseda senátu Petr Pithart, plejáda ministrů českých vlád a v roce 2001 účastníci 10. setkání Sdružení hasičských historiků zemí CTIF v čele s generálním sekretářem Dr.Zelmayerem.

NA POMOC UMĚNÍ

Na zámku ve Žďáře sídlí kromě hasičů také muzeum knihy a nedaleko je památka UNESCO, kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Také proto je dobře, že se členové sboru zúčastnili odborné stáže na ochranu historických a uměleckých děl ve francouzském městě Colmar. Stáž se uskutečnila z podnětu PhDr. Zdislavy Tesařové. Spolu s kolegy z HZS hl. m. Prahy stanice Pražský hrad byli poučeni o francouzském systému ochrany uměleckých památek. Díla jsou v expozici reflexně označena a hasiči jsou vybaveni podrobným plánem, které kusy přednostně evakuovat. Důležité je i to, že jsou školeni, jak provést deinstalaci exponátů z expozice a jakým způsobem je balit a transportovat. Jak správně vzít do ruky obraz, nebo sochu. Součástí výzbroje jsou i bílé rukavičky, ve kterých se uměleckých předmětů dotýkají. Snad se v budoucnu dočkáme podobného systému.

SOLIDARITA

Stavíme na práci našich předků, to si na Zámku dobře uvědomují. Tak jako respektují práci dodnes aktivního nestora sboru, dlouholetého velitele a člena předsednictva SPO Karla Herolda, nositele medaile HZS ČR „Za zásluhy a bezpečnost“ a „Řádu sv. Floriána, tak s úctou vzpomínají na své bývalé členy. A bylo tomu tak už v rané historii sboru. Připomeňme pomník padlým ve světové válce z roku 1919, příspěvek pro válečné vdovy a sirotky, nebo dobrovolné sbírky pro pozůstalé rodinné příslušníky po členech sboru. V roce 1905 se sbor přihlásil k podpůrnému fondu pro případ úmrtí a trvalé invalidity členů. Už v roce 1903 utrpěl při velikém požáru Žďáru těžký úraz hlavy s doživotními následky bratr Sláma. Svých zemřelých bratrů a sester si na Zámku váží a dávají na jejich hroby kytice. Letos jich bylo téměř padesát.

KOMPLIKOVANÉ STOLETÍ

„Jsme bratři a politika nás nesmí rozdvojit“, bylo usneseno na jedné z valných hromad sboru ve dvacátých letech dvacátého století. Komplikovaného století, ve kterém sbor přežil všechny myslitelné politické režimy a státní uspořádání. Jenomže hasiče potřebuje každý režim, jenom se někdy daří lépe, někdy hůř. Sbor a jeho členové jsou nositeli mnoha ocenění. V roce 1971 byl SDH udělen čestný odznak „Za zásluhy“ a v roce 1976 medaile „Za mimořádné zásluhy“. Jako prvnímu hasičskému sboru v bývalé ČSSR. V r. 1986 na slavnostní schůzi ke 100 letému trvání bylo sboru předáno nejvyšší vyznamenání „Čestný prapor ústředí SPO ČSR“. K 110. výročí založení sbor převzal od ústředí Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska „Stuhu k čestnému praporu“. Druhou stuhu obdržel v roce 2000, kdy se ve Žďáru n.S. konal II. řádný sjezd SH ČMS. V roce 2006 byl SDH udělen „Řád sv. Floriána“. V roce 2010 obsadil sbor 2. místo v soutěži „Zlatý erb„ o nejlepší webové stránky SDH Kraje Vysočina a v letošním roce tuto soutěž dokonce vyhrál.

HASIČSKÝ SPORT

SDH Žďár 2 – Zámek pořádá od roku 2004 v rámci žďárské hasičské ligy Memoriál Jana Dřínka v požárním útoku. Akce je pořádána na počest významné osobnosti českého hasičstva, republikového náměstka starosty a velitele SDH, nositele Řádu sv. Floriána Jan Dřínka. Posledního rozloučení s ním se v r. 2003 účastnilo cca 1.400 hasičů z mnoha míst ČR.

Členové sboru mají za sebou bohatou sportovní minulost. Sbor se od sedmdesátých let úspěšně zúčastňoval například soutěže o „Putovní standardu rady ONV“. V roce 1976 zvítězilo družstvo mužů ve všech kolech soutěže a v národním kole konaném v Plzni obsadilo 2. místo. K největším úspěchům také patří vítězství starších žákyň v mezinárodní soutěži mladých požárníků z roku 1985. Pionýrský oddíl mladých požárníků tehdy vedla I. Fialová a J. Dřínek, pod jehož vedením dívky vítězství dosáhly. Odměnou za úspěch jim bylo vedle medailí i pozvání na Pražský hrad a několikeré natáčení pro televizi.

VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÁ ČINNOST

Pro dobrovolné hasiče je přirozená aktivita, se kterou vstupují do veřejného života. Členové sboru se často zúčastňovali veřejně prospěšných prací, brigád a „akcí Z“. Pomáhali při stavbě školky, dláždění parkoviště, nátěrech střech, vybudovali taneční parket, na polích sbírali brambory a kamení. Nesmíme zapomínat, že jsme na Vysočině. Podíleli se i na stavbě Hasičského muzea v nedaleké Přibyslavi. Zakladatel muzea JUDr. Miroslav Řepiský byl v roce 1973 zvolen čestným členem žďárského sboru. Hasiči pořádali (a dodnes stále pořádají) ples, dětský karneval, masopustní průvod masek, zájezdy na hory i na výstavy.

V roce 1968 se sbor stal zřizovatelem vlastního tanečního orchestru „Melodie“. Od poloviny sedmdesátých let byla ZO SPO zřizovatelem tanečního orchestru „Echo“ vedeného F. Němcem. Orchestr absolvoval více než 50 vystoupení ročně. Pro jejich dopravu byl hasiči dokonce vyčleněn vůz Tatra 805.

TECHNIKA

Zásahová jednotka sboru je zařazena v režimu JPO II. Její členové zajišťují trvalou dosažitelnost v týdenních turnusech, doba výjezdu techniky je 5 min od vyhlášení poplachu. Technika je vysílána podle typu události Krajským operačním a informačním střediskem KOPIS v Jihlavě. Kromě spuštění sirény jsou členové zásahové jednotky informováni o poplachu pomocí SMS a nově i systémem AMDS (Automatic Message Delivery System), na svoje mobilní telefony.   

Sbor disponuje solidním technickým vybavením. Vyjíždějí s cisternovými automobilovými stříkačkami CAS 16 Mercedes 1124 a CAS 15 Mercedes 1226, a s dopravním automobilem VW Transporter. Z dalšího vybavení jmenujme přenosnou motorovou stříkačku ZIEGLER TS 8/8 ULTRA LEICHT, plovoucí čerpadlo MACXIMUM, kalové čerpadlo READY 4 s plovákem, motorový člun Zodiac, elektrocentrály Honda EC 2200 a NEEC H4, motorové pily HUSQVARNA 359 a HUSQVARNA 40 a motorovou rozbrušovací pilu PARTNER K 650 ACTIVE 12. K vyprošťování dále používají kombinovaný vyprošťovací nástroj SPS 400 a pohonnou jednotku WEBER-HYDRAULIC V 400 S. Z Sméně obvyklého vybavení mají vysavač na bodavý hmyz PARTNER - BV 25 TORNADO, zásahový oblek Fireman V – Diamond, protichemický oděv OPCH – 90 a protichemický přívěs, vzniklý přestavbou přívěsu PPS 12.  Z historické techniky můžeme zmínit například perfektně zrestaurovaný veterán Praga z r. 1941, ruční čtyřkolový hydrofon z roku 1887, nebo stříkačku DS 12 - Stratílek z r. 1937.

Zpracoval Richard Kliment
foto archiv SDH Žďár nad Sázavou 2 - Zámek

        

Chcete o hasičích ze Žďáru nad Sázavou 2 - Zámku vědět víc? Navštivte jejich webové stránky: www.sdhzdar2.eu
 

Zpět