Alarm revue 3 - SDH Luka nad Jihlavou

11.01.2013 09:00

V Lukách nad Jihlavou

Jupí ja hej! Tak jsem byl zas veselej! Jako „starej mustang“ jsem si to hasil vlakem drsnou Vysočinou za hasiči do Luk nad Jihlavou. Ten májový den byl na Vysočině chladný a větrný. Za okny vlaku proti mně cválali usazeni na sedlech kopců smrky a sem tam nějaká borovice. Mraky visely nízko nad rozkývanými vrcholky temně zelených jehličnanů a mezi kmeny občas probleskl kamenitý sráz. Příkré cesty se vinuly do zachmuřených lesů a pak mizely kamsi do spleti tajemných křovisek a skal. Taková je Vysočina.

Je to ale také kraj jako skály pevných, větrem ošlehaných a houževnatých lidí. A samozřejmě, že i stejných hasičů. V Lukách nad Jihlavou mě na nádraží přivítal jejich velitel pan Pavel Vrzáček a ihned jsme vyrazili směr hasičárna. Její pečlivě udržovaná budova se čtyřmi velkými výjezdovými vraty a s nápisem Hasičský dům se už z dálky nedala přehlédnout. Jak jsem se později dozvěděl, byla v roce 1960 postavena na místě staré kovárny svépomocí členů sboru
a za finanční podpory tehdejšího zastupitelstva obce Luka nad Jihlavou (o kterém se datují první zmínky od roku 1378 a v současnosti má 2701 obyvatel). Nachází se na řece Jihlavě asi 10 km východně od krajského města Jihlavy.  

Hasičský sbor zde byl založen roku 1879. Do té doby se v obci používala na požáry stará obecní stříkačka, ke které se musela voda nosit a pomocí speciálních košů ze silné lněné látky do ní nalévat. K tomuto účelu sloužila tzv. voznice, což byl vlastně sud na podvozku. K obsluze stříkačky a voznice, které se říkalo zkráceně lejta, byli každého půl roku určováni občané vybraní obecní radou. Tento systém a časté střídání obsluhy takovéhoto předpotopního zařízení však nemohlo dostatečně zabránit velkým škodám, jež požáry způsobovaly. Proto po velkém požáru lékárny a záložny došlo k ustanovení stálého hasičského sboru, který měl 18 členů v čele s tehdejším poštmistrem Josefem Hotovým.

V současné době má SDH Luka nad Jihlavou, pod vedením starosty pana Petra Procházky, 92 členů a je zařazen do kategorie JPO III. Místostarostou sboru je pan Jan Vrzáček, jednatelem pan Antonín Vrzáček a velitelem pan Pavel Vrzáček, jenž mě také s činností celé organizace seznamoval. Loucký hasičský sbor se skládá z pěti družstev a jejich velitelů. „Zásahovka“ má dvacet jedna akčních členů. V autoparku disponují terénním vozidlem Nissan Patrol, cisternovou stříkačkou CAS 24 MAN 4x4, CAS 32 Tatra 148, PVS 3 valník. Samozřejmostí pro jejich výjezdovou jednotku jsou přenosné stříkačky 8 a 12, kalová čerpadla a gumový raft Pulsar pro případ povodní, s nimiž mají loučtí hasiči bohaté zkušenosti. Při našem rozhovoru se z přilehlých garáží neustále ozýval intenzivní kovový „duňot“ a rachot jako z depa Formule 1. Zeptal jsem se, co se to tam teď v poklidném víkendovém dopoledni děje? Na chvíli jsme tedy přerušili rozhovor a šli se podívat. Přítomní strojníci pan Lubomír Novák a Jan Mokrejš mi vysvětlili, že v současné době probíhá rozsáhlá rekonstrukce nástavby na vozidle CAS 32 Tatra 148.


O tom, že se o technické zázemí a svůj autopark loučtí hasiči starají opravdu svědomitě, svědčí také fakt, že strojníků střídajících se v každodenní údržbě mají celkem osm. Údolím, v němž leží Luka nad Jihlavou, protéká kromě řeky Jihlavy i Kozlovský potok, který v minulosti způsobil rozsáhlé zátopy. Ač se to při pohledu na tento tenký, za trávou zurčící potůček nezdá, fotky z dubna 1988, kdy byla Luka takřka celá pod vodou, svědčí o tom, že se dokázal hodně rozbublat a pak všem v louckém údolí pořádně zatopit. A právě hráze zvané „suché poldry“, postavené v roce 1989, ho jednou provždy zkrotily.

V roce 2006 v dubnu se vlivem rychlého tání velkého množství sněhu na kopcích Vysočiny rozvodnila také o něco větší řeka Jihlava. Loucká zásahová jednotka zasahovala den a noc na zvládnutí kalamitní situace, při které kulminující hladina řeky dosáhla kóty 265 cm vodočetu na mostě a ohrožovala obyvatele i domy. Letos 28. dubna dobrovolníci z Luk zasahovali při hašení lesního požáru v katastru obce Kamenice. Hořelo tam v nepřístupném terénu a hrozilo rozšíření na další porost. Boj s lesním požárem trval 4 hodiny. Nejčerstvější letošní vítězství nad ohněm si loučtí hasiči připsali 30. dubna na pálení čarodějnic. Tu noc plamenný démon nepozorovaně vyskočil z hořícího čarodějnického ohniště na soukromý pozemek a začal hladově požírat trávu i keře. A chtěl  - potvora - jít ještě dál a hltat ještě víc. Tak mu přivolaní chlapi ze „zásahovky“ utnuli tipec! Zdejší sbor vzhledem ke své poloze ale také často asistuje při různých mimořádných situacích na nedaleké dálnici D1, o které tam skutečně není nouze. V případě dlouhých kolon mají členové sboru speciální výcvik na poskytování humanitární pomoci uvízlým lidem, včetně poskytování nápojů, nejnutnějších potravin, dek a ošacení. Takže i řidiči se již setkali nebo mohou setkat s jejich pomocí. O tom, že se loučtí hasiči s houževnatostí a nasazením sobě vlastním také úspěšně účastní různých soutěží v hasičském sportu, svědčila velká stěna klubovny pokrytá poháry nejrozmanitějších velikostí a tvarů. Tím nejcennějším, jak jsem se později dozvěděl, byl „Putovní pohár zakladatele dobrovolných hasičských sborů na Vysočině Karla Vozába.“ Získali ho již desetkrát!

Práce s mládeží je pro sbor jednou z priorit. Proto loni sbor přibral i 10 mladých „hasičátek“. A pod vedením referenta mládeže pana Lubomíra Nováka začali hned s intenzivní přípravou na významnou soutěž mladých hasičů „Plamen“. Každý čtvrtek mají kluci a jedno děvče výcvik. Sbor má také dorost v počtu 8 borců, kteří loni obsadili 2. místo v okresním kole soutěže Požárního sportu dorostu. A letos se, jak jinak, samozřejmě chystají vyhrát. Dospělí hasiči se každoročně účastní netradiční a velmi náročné celonoční soutěže s výstižným názvem „Ježkovo Peklo“, kterou sponzoruje Jihlavský pivovar. Tato soutěž má patnáct disciplín a je jednou z fyzicky nejnáročnějších soutěží hasičského sportu v České republice. V loňském třetím ročníku této pekelně těžké soutěže se loni umístili na 1. místě. Klobouk dolů! Jednotka se také pravidelně účastní tématického cvičení „Horizont“, které je vždy zaměřeno na určitou činnost nebo událost, například únik radioaktivity, nebo útok biologickými zbraněmi.

V budově hasičárny jsem si prohlédl velký sál s kapacitou 150 lidí, kde se pořádá široká škála různých akcí od výstav až po koncerty či taneční zábavy. Každoročně zde také sbor pořádá veliký Hasičský ples. A je dlouholetou a dobrou tradicí, že předtančení na tomto plese má vždy taneční skupina hasiček nazvaná „Boubelky“ z nedalekých Bítovčic. No a kdo se chce oženit, tak do toho může klidně praštit přímo v tomto sále, protože se tady pod krásnou mozaikou ve tvaru plamene na zdi dokonce i oddává. Vytvořil ji člen sboru pan Jan Jirka. Velkou a každoročně velmi očekávanou událostí jsou v Lukách nad Jihlavou Masopustní vepřové hody kompletně pořádané dobrovolnými hasiči. Ti na této akci mají pod palcem i zábavu, která k takové akci patří jako napěněná sklenka k dobrému jídlu. Členové sboru mají ve své osobní režii přípravu a poté i podávání tradičních zabijačkových dobrot. V ten čas prý jitrnice a jelítka za klokotání zlatého moku zaplaví celé okolí hasičárny. A jsou to prý takové pochoutky, že druhý den je úplně vysušeno. Tři členové sboru jsou také v kapele, která na těchto gurmánských slavnostech hraje. Sympatické je, že členové sboru každoročně pořádají i pro nehasiče a obyvatele Luk nad Jihlavou dvoudenní zájezd s hasičskou tématikou. Například byli v západočeském Zbirohu, kde navštívili hasičské muzeum. V létě jezdí členové sboru na okolní dětské letní tábory předvádět hasičskou techniku a vybavení. Učí tam také mladé táborníky, jak zacházet s ohněm v přírodě a nepodpálit pole dýmkou míru, když si u něj hrají na indiány.

Hasiči z Luk nad Jihlavou spolupracují a předávají si zkušenosti s partnerským SHD Perná u Mikulova v okrese Břeclav, což je pro obě organizace i přínosem materiálním. Všechny své akce, účasti a umístění na soutěžích včetně kulturních aktivit zapisuje současný kronikář pan Jiří Vrzáček. Do této kroniky jsem měl možnost nahlédnout a takříkajíc jí potěžkat rukou i okem. Je to tedy pořádně veliká a obsáhlá kniha. Vždyť se taky píše již od roku 1905. A to už je něco stránek! Svoji kroniku mají i mladí hasiči. Ta však byla poškozena právě při obrovských povodních v roce 1988, kdy byla vytopena i budova hasičárny. Ale mladí hasiči si kroniku vysušili a zrestaurovali tak, že se stala, ač zjizvena, opět použitelnou. Sbor provozuje i své webové stránky. Ke 130. výročí založení sboru byla městysem Luka nad Jihlavou a za finanční podpory Fondu Vysočiny také vydána reprezentační publikace o sboru a jeho činnosti. Při odchodu z klubovny hasičárny  jsem si všimnul poličky s tiskovinami. A to, co jsem tam uviděl, mě rozradostnilo a vesele povzbudilo do dalšího psaní o dobrovolných hasičích v našich krajích. Tady u hasičů v Lukách nad Jihlavou mi bylo hned jasný, že Alarm revue v Lukách čtou. Kabrňáci tady jsou!  

Veselej Eda   
foto archiv SDH Luka nad Jihlavou

        

 

Zpět


 

Zpět